Ora de Sibiu
Știri in direct

La Muzeul Astra se dezbat secretele ceramicii

691

Muzeul ASTRA organizează în colaborare cu Grupul pentru Cercetarea Ceramicii din Centrul Europei cel de-al 51-lea Simpozion Internaţional de Ceramică, cu tema Ceramica utilitară / Ceramica rituală. Evenimentul va avea loc în perioada 23-28 septembrie 2018, în Pavilionul Muzeal Multicultural (sala Auditorium), intrarea principală din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.

Anul acesta sunt prezenţi 70 de specialişti din ţară (Sibiu, Bucureşti, Zalău, Timişoara, Lugoj, Constanţa, Satu-Mare, Sfântu Gheorghe) şi din străinătate (Ungaria, Austria, Germania, Elveţia, Danemarca, Olanda, Norvegia, Belgia), cu cele mai valoroase rezultate în domeniul ceramicii.

,,În program sunt prevǎzute dezbateri, vizite în colecţii muzeale, expoziţii, precum şi două excursii tematice la Obârşa, judeţul Hunedoara, în atelierul ultimului olar din Ţara Zarandului, Petru Borza şi la Ţiglăria tradiţională de la Apoş, judeţul Sibiu şi Fabrica Teracota din Mediaş. Tema ceramicii utilitare sau rituale din Transilvania multietnică este şi astăzi un subiect deschis cercetătorilor europeni. Ceramica decorativă transilvană a trezit interesul specialiştilor, colecţionarilor şi pasionaţilor de artă, în special datorită frumuseţii şi originalităţii ei, fiind un subiect central, frecvent întâlnit în cadrul simpozioanelor internaţionale şi naţionale. Cercetările întreprinse în ultimele decenii de etnologi şi arheologi din muzeele transilvănene au evidenţiat relaţiile existente cu centrul şi vestul Europei şi influenţele venite de acolo. De ce organizarea acestui Simpozion în Transilvania? Fiindcă Transilvania este o Elveţie a Europei Centrale, cu trei mari grupuri etnice: români, maghiari şi saşi, care au convieţuit şi care au dat naştere în cursul secolelor la un meşteşug al olăritului variat şi controversat. Rolul oraşelor transilvănene în apariţia atelierelor de ceramică, dezvoltarea lor în cadrul breslelor, amploarea producţiei în secolul al XVIII-lea sub influenţa Imperiului Austro-Ungar sunt câteva dintre contextele de încadrare istorică şi economică, care pot explica ritmul şi tipul de activitate specifică a atelierelor din Transilvania. Lucrările Simpozionului se vor axa în principal pe relaţiile interetnice, de comunicare între regiuni, între comunităţile etnice, care consideră că destinul Europei, în plan cultural, este acela al investigării competente şi comparative, urmate de repertorierea sistematică, la scară continentală, a ceramicii din punct de vedere etnic şi stilistic.” , a declarat Karla Roșca, muzeograf Muzeul ASTRA.

În cadrul Simpozionului vor fi abordate teme focusate pe activități practice și de cercetare științifică despre ceramica rituală şi utilitară din domeniul istoriei, etnografiei, etnologiei, muzeologiei, arheologiei. În anii 1980 şi 2006, Sibiul a găzduit, ediţiile 13 şi 39 ale Simpozionului Internaţional de Ceramică, la Păltiniş, respectiv la Sibiu.

Primește titlurile instant

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Folosim cookie-uri pe site-ul nostru pentru a putea colecta si folosi date ce ne ajuta sa personalizam continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site. Impartasim informatiile privind modul in care utilizatorii folosesc site-ul cu partenerii nostri care utilizeaza de asemenea tehnologii online, precum cookies, pentru a colecta si folosi date personale pentru a personalize continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site si pe intreg internetul. Poti oricand sa te razgandesti si sa iti revizuiesti alegerea. Accept Detalii

Loading...